"Nimic nu e departe cand iubesti." Eliade

Ai auzit vreodata ca siropul de tuse baut inainte de ovulatie te poate face mai fertila? Sau ca bananele il fac pe partenerul tau steril? Ambele sunt doar mituri pentru a ramane insarcinata

Chiar inainte ca multi dintre noi sa se gandeasca sa conceapa un copil, suntem coplesiti cu idei despre conceptie si sarcina. Mass-media, prietenii bine intentinati si chiar familia vin cu foarte multe sugestii si sfaturi in acest sens.
Iata cateva mituri si adevaruri despre conceptie:

1. Daca am luat suficient acid folic din dieta, nu mai am nevoie de un supliment.

Mit. Am inceput cu o intrebare complicata! Dintre toate vitaminele si mineralele, acidul folic este un supliment nutritiv pe care toate femeile trebuie sa il ia inainte de conceptie. Nivelul scazut de acid folic creste riscul de defecte de tub neural la copilul – malformatii congenitale ale creieruluisi maduvei spinarii. Desi acid folic pot fi gasit in multe alimente, cum ar fi fasolea si legumele cu frunze verzi, este greu a obtine suficient acid folic numai din alimentatie. Deci, toate femeile sunt sfatuite sa ia 400 mcg pe zi cel putin cu o 1 luna inainte de conceptie.
2. Un control medical este recomandat chiar inainte de incepe conceptia.

Adevar. Este o idee buna sa-ti programezi o vizita la medicul specialist, cu cel putin trei luni inainte de a incerca sa ramai insarcinata. Ar fi indicat sa faci o lista de intrebari la care medicul sa-ti raspunda cum ar fi: Poti lua medicamente in aceasta perioada? Ce fel de medicamente?

Nu uita ca medicul este o sursa valoroasa de informatii inainte si in timpul sarcinii.

3. Toate femeile ovuleaza si sunt fertile, in ziua a 14 a ciclului lor menstrual.

Mit. Mama natura tinde sa favorizeze variatia iar ovulatie nu este o exceptie. Ovulatia depinde de lungimea ciclului unei femei, iar acest lucru variaza de la femeie la femeie. Ciclurile poate varia chiar si pentru o femeie de la o luna la alta. Deci, daca nu ai un ciclu perfect de 28 de zile (cand ovulatia este in a 14 zi), atunci ovulatia nu se realizeaza in 14 zi de ciclu.

4. Nu doar femeile, dar si barbatii ar trebui sa opreasca consumul de alcool inainte de a concepe un copil.

Adevar. Alcoolul poate reduce fertilitatea la femei ducand la daune genetice in ovulele acesteia, insa in mod similar alcoolul la barbati, micsoreaza productia de sperma si impiedica dezvoltare spermatozoizilor. Ovulele sunt susceptibile la daune in timpul perioadei lor de maturare, care este de aproximativ 100 de zile inainte de ovulatie. Sperma poate dura pana la 116 zile sa se maturizeze pe deplin. Deci, atat femeile cat si barbatii sunt sfatuiti sa nu mai bea cu cel putin 4 luni inainte de incercarea de a concepe un copil, pentru a se asigura ca ovulul fecundat si sperma au potential in a duce la capat fecundarea.

5. Este o idee buna pentru viitori tatii, sa ia un supliment de fier in timp ce incerca sa concepa un copil?

Mit. Desi unii barbati ar putea sa ia un supliment cu multivitamine pentru a-si completa dieta, prea mult fier poate face de fapt mai grea conceptia fatului. Un exces de fier, face mult rau spermei. Pentru ca oamenii isi satisfac cu usurinta nevoile de fier prin dieta, este important sa alegi un supliment cu multivitamine care are aport scazut in fier.

6. N-am folosit pilule contaceptive, deci a ramane insarcinata ar trebui sa fie floare la ureche.

Mit. Doar pentru ca nu ai utilizat pilule contraceptive, nu inseamna neaparat ca ai un avantaj. Desi femeile care au luat pilule ar putea sa astepte mai mult pentru reglarea ciclului menstrual dupa intreruperea contraceptivelor, insa ele nu sunt nici mai mult nici mai putin fertile. Fertilitatea poate fi influentata de mai multi factori cum ar fi conditiile medicale, nutritia, greutate ta, stresul, traume din copilarie, etc.

7. Un cuplu este considerat infertil daca a incercat fara succes sa concepa timp de 12 luni, insa o vizita la medic iti pot fi de ajutor chiar si dupa 6 luni de incercari.

Adevar. Din pacate, exista multe motive pentru care o femeie sau un barbat sanatos, nu pot sa conceapa un copil fara ajutor. Asa ca nu mai pierdeti timpul valoros si mai ales nu va umpleti de frustrari, va sfatuim va dupa sase luni de solide incercari sa mergeti la un control medical pentru asistenta suplimentara.

Iar daca ai peste 35 de ani, esti de fapt considerate infertile dupa sase luni de incercari.

8. Partenerul meu ar trebui sa evite baile fierbinti, atunci cand incercam sa concepem un copil.

Adevar. Spermatozoizii sunt foarte sensibile la caldura. Deci dusurile fierbinti, saunele sau baile calde si costumele de scafandru pot deteriora potentialul spermei unui barbat deci poare reduce cu mult sansele de a te lasa insarcinata.
9. Subponderala sau supraponderala, greutatea poate reduce sansele de a ramane insarcinata

Adevar. Femeile care incerca sa concepa un copil la o greutate normala, au cele mai mari sanse de a concepe si de a avea un copil sanatos. Indicele de masa corporala, IMC este un numar calculat din greutatea si inaltimea persoanei respective. Femeile cu un IMC mai mare (supraponderale) sau cu un IMC mai mic (subponderale), fata de limitele normale intampina probleme la conceptie si sarcina. Prin urmare, este recomandat sa ai o grautate corporala normala inainte de a incepe conceperea unui copil.

10. Daca ma mentin in forma si suntem sanatosi putem sa fim fertili pana la varste inaintate

Mit. Tot mai multe femei aleg sa aiba copii intre 30 si 40 de ani. Declinul natural al fertilitatii, apare mai devreme sau mai tarziu si depind de la om la om. Daca ati mentinut un stil de viata sanatos de-a lungul anilor, va va imbunatati foarte mult sansele de a ramane insarcinata, dar schimbarile inevitabile legate de varsta in fertilitate nu pot fi compensate in intregime de sanatate imbunatatit in ani.

Sursa: http://www.infertilityjournal.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: