"Nimic nu e departe cand iubesti." Eliade

Conceptia

Conceptia este momentul cand un singur spermatozoid reuseste sa intre in ovul, dupa acest pas nici un altul nu va mai putea repeta procesul.
Fertilizarea si conceptia au loc de obicei in timpul calatoriei ovulului prin trompa uterina de la ovar spre uter. Conceptia declanseaza diviziunea repetata a zigotului. Migrarea dureaza 3 – 4 zile, dupa care zigotul se va stabili definitiv in uter. La acest moment, este doar o colectie de celule, numita blastocist.

La o saptamana de la conceptie, zigotul sau blastocistul este pregatit pentru implantare, adica atasarea de peretii uterini. Acest proces este necesar pentru ca sarcina sa poata continua. Implantarea este un fenomen inca incomplet cunoscut in care blastocistul se fixeaxa pe peretele uterin si realizeaza legaturi vasculare care se vor finaliza cu formarea placentei.
Implantarea necesita un profil hormonal special in care pe prim plan se situeaza secretia de estrogen si progesteron.

Dupa implantare, blastocistul se transforma in embrion, un stadiu mai avansat al dezvoltarii fetale. Procesul este complet cand se formeaza sacul amniotic si placenta. Fatul se va dezvolta in interiorul sacului aminiotic, plutind in lichidul amniotic. Placenta este atasata de peretele uterin, ea hraneste si oxigeneaza prin sangele matern fatul pana la termen.

La 4 saptamani embrionul are 5 mm in lungime si forma literei C.

In saptamana 8 este debutul stadiului fetal, in care se regasesc organele interne cu dispunere finala si organizare aproape definitiva. Din saptamana 6 sacul aminiotic poate fi vizualizat la ecograf  si ascultate zgomotele cardiace. Din saptamana 16 fatul are forma umana, par, activitate musculara spontana, dupa aceasta varsta cea mai mare parte a organelor fetale pot fi vizualizate echografic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: