"Nimic nu e departe cand iubesti." Eliade

Ai incercat sa ramai insarcinata aproape 1 an? Este timpul sa consulti un medic si sa faci impreuna cu partenerul tau o serie de analize medicale.

A) Analizele pe care trebuie sa le faca ambii parteneri

1) Analize de sange:

Rolul acestor analize este de a verifica sanatatea generala a ambilor parteneri:

  • Hematologie: grupa sanguina si factorul RH, eritrocite, hemoglobina, leucocite, limfocite, trombocite
  • Biochimie sangelui: bilirubina, calciu seric, colesterol HDL, colesterol LDL, colesterol total, createnina, glicemie, lipide, magneziu seric, proteine totale, trigliceride
  • Markeri anemie: de exemplu feritina, acid folic, vitamina B12

2 ) Analizele ale urinei :

Rolul acestei analize consta in a verifica daca exista infectii urinare si daca rinichii functioneaza in mod optim. Sanatatea aparatului urinar influenteaza in mod direct sanatatea reproductiva si fertilitatea ambilor parteneri.

B) Analizele hormonale pentru partenerul masculin

Barbatul va face analizele hormonale numai daca spermograma (analiza spermei) are valori anormale. In acest caz, analizele hormonale cuprind: testosteron, DHEA-s, estrogen, prolactina, TSH, LH, FSH.

C) Analizele hormonale pentru partenerul feminin

Analizele hormonale sunt facute in trei perioade diferite ale ciclului menstrual: in ziua a 3- a ciclului menstrual (daca ziua a 3-a ciclului menstrual pica la sfarsit de saptamana, atunci analizele se pot face in zilele 2-5 ale ciclului menstrual), cu 2 zile inainte de ovulatie sau in ziua ovulatiei si la 7 zile dupa ovulatie. Pentru aceste analize este foarte important sa cunoasti ziua in care ai ovulatat, acest lucru se poate face cu ajutorul testelor de fertilizare si/sau cu ajutorul monitorizarii ecografice.

Doctorii prescriu, de cele mai multe ori analizele in ziua 12\14 a ciclului menstrual si in ziua 21 a ciclului menstrual, pornind de la presupunerea ca ciclul unei femei este de 28 de zile si ca ovulatia are loc automat in ziua 14. Pentru cele care nu intra in acest “tipar” analizele sangelui facute automat in zilele 12/14 si 21 (fara identificarea ovulatiei) pot crea confuzii si pot determina un diagnostic incorect. De exemplu, daca femeia ovuleaza in ziua 21 si ea face analiza progesteronului in ziua 21 (si nu la 7 zile dupa ovulatie, adica in ziua 28 a ciclului menstrual) , valoarea progesteronului va fi foarte mica si va fi diagnosticata cu deficiente de progesteron, cand de fapt, ea a avut o ovulatieun pic mai tarzie.

  • Analizele hormonale din ziua a 3-a ciclului menstrual: estradiol (E2) – o forma de a estrogenul, FSH – hormonul foliculostimulant – hormonul responsabil cu dezvoltarea foliculilor, LH – hormonul luteinizant – hormonul responsabil cu spargerea foliculilor, Prolactina analiza prolactinei trebuie facuta dupa 3 ore de la trezire, TSH – hormonul stimulant al tiroidei, T3 (triiodotironina) si FT3 (triiodotironina libera), T4 (tiroxina totala) si FT4 (tiroxina libera), Testosteron liber , DHEAS hormon masculin, Insulina
    aceasta analiza se face pe nemancate (minimum 8 ore).
  • Analizele hormonale din ziua ovulatiei (sau cu doua zile inainte de ovulatie): estradiol (E2), FSH – hormonul foliculostimulant , LH – hormonul luteinizant
  • Analizele hormonale din ziua a saptea dupa ovulatie: Progesteron

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat: